PITTA
Pittas kvaliteér: Varm, het, intensiv, skarp och lätt.

De personer som har pitta som sin dominanta dosha har vanligtvis en eldig natur som manifesteras i både kropp och sinne. 


Kroppsliga egenskaper
Pitta personen har vanligtvis en medium kroppsstorlek och vikt. De är ofta ljusa i hyn och känsliga för solen. De har ofta rödlätt, mjukt och tunt hår samt har ett gott inre och yttre seende. De har en utmärkt matsmältning vilket gör att de ibland tror att de kan äta vad som helst.  De har en varm kroppstemperatur. De sover bra och har en stark sexdrift. När en pitta person är i balans har de ofta en fantastisk utstrålning, perfekt matsmältning, hög energi och stark aptit. Vid obalans får de hudutslag, brännande sensationer, hög kroppstemperatur, halsbränna, rödhet och inflammation i eller runt ögonen. 

Emotionella egenskaper
Pitta personer har ett starkt intellekt och en hög koncentrationsförmåga. Vid balans är de bra på att fatta beslut, vara duktiga ledare och talare. De är korrekta, tydliga, skarpa och ofta frispråkiga. En pitta i obalans har kort stubin och blir lättirriterade. De har lätt för att köra över andra och är mycket kritiska både mot sig själva och andra. När en pitta blir stressad är deras typiska respons; "Vad har du gjort för fel"?